260 de elemente de muniție distruse de pirotehniștii I.S.U. Dolj

 

 

                   În data de 29.05.2019, echipa pirotehnică din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Oltenia al județului Dolj a efectuat ședința de distrugere a munițiilor rămase neexplodate rezultate în urma desfășurării activității de asanare pe teritoriul judeţului Dolj. Muniția distrusă (260 de elemente) a fost asanată în perioada 08 iunie 2018 – 29  mai 2019:

  • 10 proiectile de artilerie de diferite calibre;
  • 22 grenade de mână;
  • 4 bombe de aruncător;
  • 224 cartușe și tuburi cartuș de diferite calibre.

 

Toate elementele de muniție distruse provin din timpul conflictelor militare ce s-au desfășurat pe teritoriul județului, misiunile de asanare fiind o activitate frecventă pentru pirotehniştii doljeni. În ciuda zecilor de ani în care au stat îngropate în pământ, elementele de muniție erau încă active, putând exploda în cazul manevrării necorespunzătoare. Cu această ocazie vrem să le reamintim cetăţenilor care se confruntă cu astfel de situaţii, că elementele de muniţie rămase neexplodate nu trebuie atinse, ridicate ori transportate în alte locuri. De asemenea, este interzisă comercializarea lor prin agenţii de colectare a deşeurilor feroase şi neferoase, topirea elementelor metalice ale muniţiilor, tăierea acestora cu fierăstrăul, cu scule electrice sau prin sudură ori folosirea muniţiilor pentru improvizarea diverselor unelte.

Orice situaţie de acest gen trebuie anunţată la numărul de apel unic pentru situaţii de urgenţă 112. Neutralizarea şi distrugerea muniţiilor se execută numai de către specialiştii pirotehnicieni, care au pregătirea şi dotarea necesară pentru această misiune deosebit de periculoasă.

 

Compartimentul Informare și Relații Publice